Temperatura pulpei dentare în timpul fotopolimerizării

In vitro:

  • Cresterea temperaturii in timpul fotopolimerizarii, spectru si emisia de lumina: Prof. Rueggeberg, Georgia Regents University, GA, USA – finalizat
  • Profunzimea fotopolimerizarii

Scop: Studiul investigheaza profunzimea fotopolimerizarii unui material compozit fotopolimerizat cu diferite lampi.

Materiale si metode: Profunzimea fotopolimerizarii a fost fixata potrivit ISO 4049. Au fost folosite diferite lampi pentru a fotopolimeriza compozitul (Venus Diamond C3) timp de 20s.

Rezultate: Rezultatele arata ca materialul a depasit cu toate lampile de fotopolimerizare o profunzime de 2mm.

Concluzie: O fotopolimerizare optima a straturilor de cate 2mm de compozit Venus Diamond C3 poate fi obtinuta cu toate lampile testate.

Importanta: O lampa trebuie sa fotopolimerizeze grosimea materialului recomandata de catre producator. Pentru nuantele universale Venus Diamond recomandam un timp de fotopolimerizare de 20s pentru straturi de 2mm. Deci, medicul dentist poate fotopolimeriza materialele dentare in siguranta atat timp cat foloseste o tehnica de fotopolimerizare corespunzatoare (varful lampii cat mai aproape posibil de material,  unghi de 90° a varfului fata de suprafata materialului, varful plasat central pe material, fotopolimerizarea dintelui corect pe toata durata timpului de fotopolimerizare….)

Sursa: Heraeus Kulzer R&D, Wehrheim, Germany

Studiu
Cresterea temperaturii in timpul fotopolimerizarii, spectru si emisia de lumina

»Scop: Scopul acestui studiu a fost sa masoare si sa compare in vitro cresterea temperaturii intrapulpare in cazul expunerii unei preparatii goale, de clasa I intr-un molar extras la o varietate de lampi de fotopolimerizare LED. Mai departe, a fost masurata emisia de lumina si a fost calculata emisia totala de energie.

Materiale si metode: Lampile de fotopolimerizare testate au fost: Translux Wave si Translux 2Wave (ambele de la Heraeus Kulzer), S.P.E.C.3 (Colténe/ Whaledent), Bluephase Style (Ivoclar Vivadent) si Elipar S10 (3M ESPE). Translux Wave, Translux 2Wave, Bluephase Style si Elipar S10 au fost folosite in programul standard de 20s, in timp ce S.P.E.C.3  a fost folosita in programul 3K de 2 x 3s.

Radacinile unui molar extras au fost scurtate. Pulpa a fost extirpata si un tub a fost cimentat la radacini. O sectiune a tubului a fost conectata la capatul unui tub si o portiune a capatului ramas a fost incolacit pentru a mari suprafata de contact cu apa incalzita in care a fost scufundat. Capatul distal al tubului a fost conectat la o seringa de sticla plina de apa, ce simuleaza fluxul fluidului fiziologic. Un termoelement a fost pozitionat incat sa stea direct pe peretele coroanei pulpare opus fata de podeaua pulpara a preparatiei de clasa I realizata in dinte. Termoelementul a fost conectat la computer. Programul de software a aratat vizual si a inregistrat digital temperatura termoelementului in timp real la o rata de 10 puncte de date pe secunda. O baterie solara a ajutat la stabilirea timpului exact cand lampa a fost activata si dezactivata. Radacinile dintelui cu preparatie au fost plasate printr-o deschizatura a unei farfurii de plastic ce acoperea paharul Erlenmeyer. Paharul era in apa cu temperatura controlata de baie. Temperatura apei a fost controlata termostatic pentru a furniza o temperatura intrapulpara de aproximativ 35°C (± 0.5°), ce se aseamana cu conditiile in vivo.

Timpul mediu real al temperaturii a fost dezvoltat dupa ce au fost obtinute cinci incercari separate a expunerii pentru fiecare lampa. Analiza statistica a valorilor de temperatura obtinute la duratele de expunere dorite, precum si alte durate predefinite, a fost realizata folosind o analiza a variatiei intr-un timp. Daca acel test a indicat o semnificatie statistica, testul Tukey post-hoc, au fost derulate teste de comparatie intre perechi. Toate testele statistice au fost realizate la o presetare de 0.05. Emisia de lumina a fost masurata (n=5) folosind o sfera integrata conectata la un spectroradiometru, conectat mai departe intr-un program de software pe un computer personal. Pentru a calcula emisia de lumina, aria de emisie de la varf a fost calculata folosind dispozitivul de masurare a razei. Diametrul razei emise din aceasta analiza a fost apoi folosit pentru a imparti in valorile de putere calculate pentru a determina unitatile de emisie.

Rezultate: Translux Wave a demonstrat o emisie de lumina de 990 ± 2 mW/cm² (masurare cu sfera integrata + spectroradiometru).

Concluzie: Pe scurt, temperaturile intrapulpare observate folosind Heraeus Kulzer Translux Wave nu a u fost diferite semnificativ de cele ale competitorilor. Niciuna dintre lampi nu a depasit o crestere in temperatura intrapulpara de 5.5°C, ceea ce a fost atribuita prezentei necrozei pulpare in rhesus monkeys3. Lungimea de unda centrala a lampii Translux Wave a fost aproximativ 452 nm. Cand a fost folosita pentru o expunere de 20 secunde, densitatea energiei totale emise (emisia de lumina inmultita cu durata expunerii) a fost 19.8 J/cm².

Sursa: Rueggeberg F: REPORT- Cresterea temperaturii intrapulpare in vitro a 2 lampi LED noi, Noiembrie 2013.

Translux Wave a demonstrat o emisie de lumina de 990 ± 2 mW/cm² (masurare cu sfera integrata + spectroradiometru).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.