MAI PUȚIN ESTE DE MULTE ORI MAI MULT! TRATAMENTE DENTARE ACCESIBILE!

Cu aceste concepte de tratament , pacienții primesc materiale și soluții pragmatice, durabile și de obicei rentabile, care evită proceduri și extrageri invazive. În această ediție , vă prezentăm patru metode de tratamente accesibile.

1. O alternativă plăcută la anestezia convențională
Anestezia intraligamentară (ILA) este o alternativă blândă în locul anesteziei convenționale: Administrarea anestezică locală este utilă pentru diverse indicații, deoarece este mai puțin stresantă pentru sistemul cardiovascular. Injectarea substanței active în desmodontul parodontiului realizează o anestezie imediată și completă a unui dinte individual, fără ca pacientul să fie nevoit să îndure o limbă amorțită, buzele sau obrajii.
2. Tratamentul minim invaziv al defectelor extinse
Astăzi, și mai multe defecte ale substanțelor dinților pot fi tratate cu restaurări directe. Ideea din spatele Proximal Box Elevation (PBE) și tehnicile similare, este să așezi mai întâi cutia proximală în mod coronal cu un compozit ridicat în dinții profund deteriorați. În a doua etapă se poate introduce compozitul final sau restaurarea ceramică. PBE îmbunătățește conceptele populare de tratamente pentru extinderea coroanei clinice în două moduri. Distribuitorul dispune cu extinderea coroanei sau extruziune dacă marja de restaurare compozită poate fi stabilită supragingival . Este important de menționat că marginea finisată și lustruită ar trebui să ajungă în mod ideal la cel puțin un milimetru deasupra osului alveolar și nu ar trebui să afecteze atașamentul țesutului conjunctiv. Dacă trebuie introdusă mai profund o marjă de restaurare, este necesară o extensie a coroanei, însă poate fi mai puțin extinsă.
3. Planificarea inteligentă a managementului decalajelor
„Fiecare decalaj trebuie închis”: acesta este devizul stomatologiei moderne. Cu toate acestea, lacunele fără pierderi funcționale și fără dezavantaje estetice vizibile pot fi lăsate în starea lor inițială. Chiar și la pacienții cu un rând scurt de dinți, medicii stomatologi trebuie să verifice cu atenție situația. Un studiu de cohortă retrospectivă în Olanda a arătat că protezele scurtate pot rămâne stabile peste zeci de ani (Gerritsen AE, et al. (2013a). Risc crescut de pierdere a dintelui premolar în arcade dentare scurtate. J Dent 41 (8), 726-31). În locul unei punți de restaurare sau a unui implant protetic, o lărgire directă a dintelui sau a dinților adiacenți folosind compozit poate fi, de asemenea, o opțiune alternativă de tratament pentru a închide un gol. Diastema medială este un alt exemplu: aceasta poate fi închisă într-un mod consumator de timp și costisitor folosind furnire sau coroane pe lângă tratamentul ortodontic; dar se poate realiza și folosind bututuri realizate din compozit. În plus, transformarea unui dinte canin într-un incisiv lateral folosind compozite este o opțiune simplă, dar practică, dacă dintele anterior nu este atașat.
4. Păstrarea în loc de reînnoire
Stomatologia medicamentoasă înseamnă, de asemenea, păstrarea unei restaurări existente în loc să o reînnoiască: reparația intraorală poate prelungi semnificativ durata restaurărilor directe și indirecte.( Hickel R, et al. Repair of restorations – criteria for decision making and clinical recommendations. Review. Dental Materials 29 (2013): 28-50).Defectele minore, cum ar fi frânarea furnirului sau leziunile cariilor localizate la marginea de restaurare, pot fi reparate intraoral. Cu toate acestea, pentru aceasta, lipirea trebuie să fie compatibilă cu materialele utilizate. O îngrijire dentară bună nu necesită întotdeauna proceduri de înaltă tehnologie. Astăzi, intervențiile frugale oferă o multitudine de posibilități pentru îngrijirea pe termen lung minim invazivă. Decizia privind procedura concretă de urmat ar trebui să fie luată împreună cu un pacient, bazându-se pe o analiză detaliată a riscurilor-beneficiilor.

  

Img.1. Leziune distală extinsă a dintelui 35 după tratamentul endodontic de urgență
datorat unei carii profunde.

Img.2. Tranziție perfectă între post-endodontic direct.
Restaurarea cu compozit și dintele rămas în urma creșterii cutiei distale.

Img.3. Gingii hiperemice marginale în timpul
anestezie intraligamentară.

Sursă: WE #2

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.