5 trucuri pentru a evita erorile de amprentare

Eficienta tratamentului protetic prin orice tip de proteza fixa sau mobilizabila, depinde în   cea mai mare parte de gradul de precizie al amprentei dentare.

Din punct de vedere stomatologic, amprenta reprezinta reproducerea exacta, in negativ, a tuturor elementelor campului protetic.

Tip 1: Evictiunea gingivala

De ce trebuie fir dublu la un prag supragingival?

Daca va ramane un fir in santul gingival, materialul fluid va putea inregistra cu precizie linia de demarcatie dintre zona preparata si zona nepreparata, ceea ce se va traduce printr-un model de lucru exact.

Solutie: Santul gingival trebuie sa ramana deschis suficient de mult timp pentru ca materialul de amprenta sa curga si sa umple intregul spatiu obtinut prin retractia gingiei libere.

Tip 2: Dimensiunea lingurii

Lingura este prea mare – presiunea hidraulica este insuficienta pentru a se adapta la suprafata dentara, atfel ramand goluri.

Solutie: Intotdeauna verificati adaptarea lingurii inainte de amprentare

 

Lingura este prea mica – se pot produce rupere, goluri sau inacuratete datorita deformarii materialului

Solutie: Utilizati minim 3 mm grosime a stratului de material

 

Tip 3: Utilizarea adezivului de lingura

Amprentele care nu sunt in totalitate retinute in lingura nu sunt utile.

Daca nu este folosit adeziv – materialul de amprenta nu este retentionat de lingura, avand ca rezultat deformare. Materialul se va desprinde din lingura sau va duce la distorsionarea amprentei.

Solutie: Folositi un adeziv potrivit. Aplicati un strat subtire de adeziv de lingura si lasati sa se usuce bine.

 

Tip 4: Cum sa preveniti golurile de aer?

 

Solutie: Mentineti mereu varful de amestecare in interiorul materialului flow atunci cand se acopera dintele preparat pentru a preveni incorporarea de aer.Mentineti varful de amestecare in interiorul materialului de lingura. Opriti sangerarea folosind o tehnica de retractie corecta si agent hemostatic. Spalati si uscati zona preparatiei bine inainte de amprentare. Evitati contaminarea preparatiei sau a materialului (sange, saliva, manusi de latex, produse stomatologice (solutii de retractie).

 

Tip 5: Temperatura

 

Temperatura ridicata (gura, mediu ambiental) accelereaza timpul de priza.

In cazul unei temperaturi ambientale ridicate, raciti materialul inainte de amprentare

Solutie: Pentru o mai buna coordonare a timpilor de lucru si de priza asteptati pana lingura este complet incarcata si gata de introducere inainte de aplicarea intraorala a materialului fluid.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.