Recunoșterea și observarea conectorilor

Pacienți multimorbizi cu periodontită

Sănătatea orală este strâns legată de bolile generale, în special parodontita cronică. În cazul pacienților cu multimorbiditate, tabloul clinic deja dificil și complex al „parodontitei” este și mai intens.
Noi analizăm ce ar trebui, să ia în considerare medicii stomatologi și ce alternative există.
Numeroase boli sistemice asociate vârstei interacționează cu bolile parodontale, în special bolile tractului respirator, bolile reumatice, bolile cardiovasculare, arterioscleroza, diabetul zaharat, accidentele vasculare cerebrale și gastrita. Pe de o parte, aceste imagini clinice pot promova dezvoltarea parodontitei și, pe de altă parte, pot influența terapia.

Prin urmare, stomatologul trebuie să ia în considerare interacțiunea strânsă din ambele părți:
1. Bolile generale și afecțiunile sistemice care au un risc de parodontită, sau mai degrabă terapia și prevenirea acesteia.
2. Bacterii patogene orale, rezultatele lor metabolice și mediatorii inflamației pot intra în circulație, pot deveni sistemici și cresc riscul de boli generale.

Parodontita afectează sănătatea
Următoarele exemple arată cum parodontita influențează sănătatea generală:
• Pacienții cu parodontită prezintă un risc crescut de accident vascular cerebral sau boli coronariene. Prin urmare, stomatologul trebuie să informeze pacientul despre asocierea potențială dintre bolile parodontale și problemele cardiovasculare și să le spună că este recomandabil o îngrijire specială.
• Riscul de pneumonie la pacienții cu parodontoză este redus semnificativ prin igiena orală zilnică minuțioasă. Dentistul, trebuie să fie conștient de aceste fapte și să încurajeze activ pacientul, să mențină o igienă orală bună.
• Pacienții cu diabet zaharat prezintă un risc semnificativ mai mare de parodontită. În plus, boala accelerează progresia parodontitei.

Motivul pentru aceasta, este că boala parodontală este încordată din cauza creșterii nivelului de zahăr din sânge și a angiopatiei rezultate. În plus, nu este atât de capabil de regenerare. Dacă nivelul de zahăr din sânge este bine ajustat, parodontita poate fi tratată cu mai mult succes. Este recomandat,ca pacienții să se consulte cu medicul de familie sau diabetologul cu privire la această problemă.

Abordări terapeutice pentru parodontită

Parodontita este considerată o boală cronică, multifactorială și, prin urmare, necesită îngrijiri de lungă durată. Scopul principal al tratamentului este reducerea încărcăturii bacteriene. Dentistul trebuie să trateze infecția și să urmărească reducerea adâncimii buzunarelor parodontale până la o valoare mai mică de 3,5 mm. Atenția trebuie să fie întotdeauna pusă pe îngrijirea dentară preventivă. De exemplu, aplicarea adecvată și timpurie a antibioticelor locale, ar putea evita o intervenție chirurgicală parodontală, care se remarcă în special pentru pacienții cu multimorbiditate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.