Devino un variomaster în luarea amprentelor

Oricât de rapid progresează digitalizarea, luarea amprentelor este și va continua să fie utilizată frecvent în practica de zi cu zi. În funcție de indicație, amprentarea intr-un singur timp este adesea metoda selecționată, deoarece este ușoară, rapidă și mai puțin predispusă la erori.

TEHNICA DUBLU-MIX
Tehnica dublu-mix este un proces alcătuit dintr-un singur timp cu doua procedee. Modul in care este executat, depinde de numărul de dinți pregătiți. Daca este doar un singur dinte pregatit, asistentul dentar poate umple mai intai un material puternic vascoz, cum ar fi Variotime Heavy in lingura de amprentare(Fig.1). Un material cu vâscozitate scăzută sau medie (de exemplu, Variotime Medium Flow) este apoi distribuit cu o seringă în jurul dintelui pregătit. În cazul în care există doi sau mai mulți dinți pregătiți, dentistul și asistentul dentar trebuie să lucreze simultan, deoarece au nevoie de timpul de lucru complet al materialului pentru a distribui pe suprafata tuturor dinților pregătiți și pentru a umple lingura. În orice caz, pentru a asigura succesul amprentarii, este important să se acorde atenție distanței minime între peretele lingurii și maxilar / dinții; aceasta trebuie să fie de cel puțin 3 mm. În general, lingura trebuie așezată încet în gură. Acest lucru asigură o adaptare optimă a materialului de amprentare și reduce riscul de defecte ale amprentării.

ÎNCERCAT ȘI TESTAT: Pentru a evita bulele de aer în zona din jurul suprafeței ocluzale, aplicați materialul de spălare pe suprafața ocluzală a dinților nepregătiți (Fig. 2).

TEHNICA SANDWICH
La fel ca tehnica cu dublu-mix, tehnica sandwich este un proces alcatuit dintr-un singur timp cu doua procedee. Acesta diferă de materialul utilizat: Aici, un material de amprentare maleabil (de exemplu, Variotime Putty) este utilizat în mod obișnuit ca material pentru lingură. Apoi, un strat generos de material de spălare, de ex. g. Flow Variotime Mediu, se aplică pe materialul lingurii (Fig. 3). Beneficiile rezervorului suplimentar de materiale, devin deosebit de evidente în situații clinice cu scăderi mari. În aceste situații, materialul viscoplastic putty nu este capabil să ajungă suficient la subcoturi, dar împinge materialul vâscos mediu în subcoturile pe care nu le poate atinge. Cu toate acestea, aveți grijă să vă asigurați că materialul de spălare nu are o vâscozitate prea mică; altfel ar putea fi ușor deplasat de materialul lingurii.


ÎNCERCAT ȘI TESTAT: Așezarea lingurii în gură permite o adaptare optimă a materialului de amprentare.

 

TEHNICA MONOPHASE
Tehnica monofază rapidă și simplă este deosebit de potrivită pentru preparate supragingivale sau pentru amprentarea de transfer a implanturilor. Un material de amprentare cu vâscozitate medie (de exemplu, Variotime Monophase) este de obicei utilizat pentru umplerea lingurii și seringa pentru dinții preparați. (Fig. 4).
Utilizarea unei linguri individuale este recomandată pentru a obține o grosime uniformă a materialului și o anumită presiune. Avantajul său față de tehnicile cu două etape monofazate este că se folosește o singură consistență a materialului de amprentare, eliminând efectele de deplasare rezultate din consistențe diferite.

ÎNCERCAT ȘI TESTAT: Când vine vorba de transferuri și amprente pentru implanturi, duritatea Shore A a materialului de amprentare ar trebui să fie suficient de mare pentru a asigura că părțile primare / locașurile implanturilor sunt fixate în siguranță în amprentă.

 

? Știați că… siliconele A și C sunt două tipuri diferite de silicon care nu aderă suficient unul la altul? Din acestă cauză, ele nu trebuiesc combinate în aceeași amprentare.

Un comentariu la „Devino un variomaster în luarea amprentelor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.